Składniki:
1. 2 litry wywaru na kościach (lub bulionu z kostki)
2. Pół kilograma kurek
3. 25 dag ziemniaków
4. 2 duże pomidory
5. 1 marchewka
6. 1 cebula
7. 5 dag słoniny
8. 1 łyżka umytej i posiekanej natki pietruszki
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
10. 1 kubek (150 ml) śmietany
Wykonanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, większe pokroić i zalać gorącym wywarem. Gotować do miękkości. Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć; ziemniaki pokroić w niedużą kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodać do zupy i gotować do miękkości.
Cebulę obrać i dość drobno posiekać. Słoninkę pokroić w drobną kosteczkę i wytopić na patelni, a następnie dodać posiekaną cebulę i zeszklić.
Pomidory umyć, sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w niewielką kostkę. Słoninkę z cebulą i pomidory dodać do zupy. Wlać śmietanę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po wierzchu posypać umytą i posiekaną drobno zieloną pietruszką.