Składniki:
1. Około 1 kilograma mięsa z gęsi (udziec, skrzydełka)
2. 4 brukwie
3. 1 pęczek włoszczyzny
4. 8 ziemniaków
5. 3 suszone pomidory z zalewy
6. 2 listki laurowe
7. 2 ziarenka ziela angielskiego
8. Zielona pietruszka
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Mięso z gęsi dokładnie umyć a następnie zalać zimną wodą (2,5 litra) w wysokim garnku; dołożyć listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Brukwie obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka z mięsem. Całość zagotować, zmniejszyć płomień i gotować około pół godziny.
Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do zupy. Gdy mięso i brukiew, która długo się gotuje, będą prawie miękkie, dołożyć obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gdy wszystkie składniki zupy będą miękkie, należy wyjąć z zupy mięso i ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe a resztę zmiksować na gładki krem.
Zupę doprawić do smaku. Mięso obrać od kości, usunąć skórę a resztę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Zupę rozlać na talerze, udekorować zieleniną i suszonymi pomidorami.