Składniki:
1. 2,5 szklanki bulionu warzywnego
2. 2 cebulki dymki
3. 3 łyżki masła
4. 1 liść laurowy
5. 2 ziarenka ziela angielskiego
6. 20 dag warzyw (zielony groszek, papryka, fasolka szparagowa)
7. 100 ml koniaku
8. 2 łyżki śmietany do zup
9. 1 łyżeczka czarnego kminku
10. 1 łyżka nasion sezamu
11. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
13. Bułka wrocławska
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dymki oczyścić i posiekać a następnie zeszklić na maśle. Dolać trochę bulionu, włożyć listek laurowy i ziele angielskie i dusić do miękkości cebuli. Dodać do garnka z resztą bulionu i zagotować. Do garnka włożyć resztę oczyszczonych i pokrojonych warzyw i gotować aż będą miękkie. Następnie dodać masło, koniak, śmietankę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie połączyć. Mieszać aż masło się rozpuści.
Na suchej patelni uprażyć kminek i sezam. Zupę rozlać do miseczek, posypać ziarenkami kminku i sezamu, udekorować zieloną pietruszką i podawać z kromkami bułki wrocławskiej.