Zupa kukurydziana z kurczakiem

0
195

kulinaria (8)Składniki:

1. 1 filet z piersi kurczaka
2. 2 puszki kukurydzy
3. 1 cebula
4. 1 papryka
5. 1 łodyga selera naciowego
6. 1 szklanka mleka
7. 1 papryczka chili
8. Pół szklanki makaronu
9. 1 ząbek czosnku
10. 1 łyżka oleju
11. 1 kostka rosołowa drobiowa
12. 3 listki laurowe
13. 1 gałązka świeżego tymianku
14. Curry
15. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, obrać, umyć. Papryczkę chili i czosnek drobniutko posiekać. Oczyszczoną paprykę, obraną cebulę i oczyszczony seler pokroić w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć warzywa przez chwilę a następnie dodać kukurydzę i posiekany tymianek. Dodać pokruszoną kostkę rosołową i listek laurowy a następnie podlać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Mięso z piersi kurczaka dokładnie opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Wrzucić mięso do zupy i gotować wszystko razem około 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie wlać do zupy mleko, zagotować i wrzucić makaron (drobne muszelki lub gwiazdki) i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić zupę do smaku solą, curry i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.