Składniki:
1. 1 seler
2. 2 marchewki
3. 2 pietruszki
4. 5 szklanek bulionu warzywnego
5. Ćwierć szklanki mleka
6. 2 łyżki 30 % śmietany
7. 3 ziarenka ziela angielskiego
8. Gałka muszkatołowa
9. Lubczyk
10. Ziarenka słonecznika
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać ziele angielskie, listki laurowe i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjąć przyprawy i zupę zmiksować. Do zupy dodać śmietanę i mleko, wymieszać. Zupę przyprawić do smaku.
Na patelni uprażyć ziarna słonecznika i posypać przed podaniem zupę. Udekorować kleksem śmietany i zieloną pietruszką. Można podać z jajkiem ugotowanym na twardo.