Zupa chrzanowa

0
211

fotografia-slubna-koszalin-5Składniki:

1. 1,5 litra bulionu warzywnego
2. 2 łyżki sklarowanego masła
3. 3 łyżki startego chrzanu
4. Mały pęczek włoszczyzny bez marchewki
5. Pół szklanki śmietany kremówki
6. Trochę więcej niż pół szklanki białego wytrawnego wina
7. 1 ząbek czosnku
8. Sok wyciśnięty z połowy cytryny
9. 1 żółtko
10. 5 ziemniaków
11. 15 dag chudego wędzonego boczku
12. 1 łyżeczka suszonego majeranku
13. Kilka igiełek rozmarynu
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić w sporą kostkę. Ma patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć na nim warzywa a następnie podlać wiem i bulionem, chwilkę dusić. W garnku zagotować bulion i przełożyć wszystkie składniki z patelni. Gdy warzywa będą już prawie miękkie dołożyć starty chrzan i obrany i posiekany drobno ząbek czosnku. Zupę doprawić do smaku sola, pieprzem, sokiem z cytryny i wlać śmietanę. Następnie całą zupę zmiksować na gładki krem, zagotować i zaciągnąć roztrzepanym na gładko żółtkiem.
Ziemniaki ugotować osobno, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić pokrojony w kosteczkę boczek i pokrojone ziemniaki. Oprószyć majerankiem i rozmarynem. Zupę rozlać do miseczek i włożyć do każdej porcję ziemniaków z boczkiem.