Składniki:
1. 1 litr bulionu warzywnego
2. 6 kromek czerstwego żytniego pieczywa
3. 15 dag ostrego żółtego sera
4. Niepełna szklanka tłustego mleka
5. 3 łyżki śmietany kremówki
6. Gałka muszkatołowa
7. 4 żółtka
8. 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperku lub natki pietruszki)
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czerstwe kromki żytniego chleba namoczyć w bulionie a następnie, gdy już zmięknie przetrzeć przez sitko lub zmiksować na gładka masę. Do masy dolać pół szklanki wody, posolić do smaku i gotować 15 minut od czasu do czasu mieszając. Żółtka dokładnie roztrzepać z mlekiem i śmietaną i wlać do gorącej zupy intensywnie mieszając. Jeszcze chwilkę podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia i cały czas mieszając. Doprawić do smaku mieloną gałką muszkatołową, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Gorącą zupę rozlać na talerze, każdy udekorować zieleniną i posypać startym żółtym serem.