Zupa cebulowa z grzankami

0
160

kulinaria (21)Składniki:

1. 80 dag cebuli
2. 1 szklanka białego wina
3. 2 ząbki czosnku
4. 0,75 litra bulionu z kurczaka
5. 4 łyżki masła
6. 1 łyżeczka miodu
7. 1 listek laurowy
8. 3 ziarenka ziela angielskiego
9. 3 ziarenka czarnego pieprzu
10. Suszony tymianek
11. Suszona szałwia
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
13. 4 kromki chleba tostowego
14. 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w plasterki a ząbek przecisnąć przez praskę. Masło rozgrzać w garnku i wrzucić do niego cebulę; mieszając smażyć aż stanie się szklista, dodać czosnek, listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego a także łyżeczkę suszonego tymianku i szałwii. Wszystko razem wymieszać i dusić około 20 minut.
Gdy cebula będzie już miękka dodać miód i podgrzewać jeszcze 5 minut. Dodać wino, wymieszać i gotować aż do wyparowania płynu a wtedy wlać gorący bulion i gotować zupę jeszcze pół godziny. Przyprawić do smaku.
Tosty pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzane masło; usmażyć na rumiano. Zupę rozlać na talerze i posypać grzankami.