SKŁADNIKI:
1. 1 kilogram ugotowanych ziemniaków (lub 2 opakowania ziemniaczanego piure)
2. 60 dag gotowanej wołowiny (z rosołu)
3. 1 łyżka oleju
4. 2 cebule
5. 2 łyżki masła
6. Szklanka rosołu (lub bulionu wołowego z kostki)
7. 15 dag rodzynków
8. Tymianek
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę (lub przyrządzić piure według przepisu na opakowaniu).
Cebulę obrać i drobno posiekać. W płaskim rondlu rozgrzać olej i zeszklić cebulę.
Mięso zmielić i włożyć do zeszklonej cebuli, dodać rodzynki i tymianek. Posolić i popieprzyć, wymieszać i wszystko razem przez chwilkę przesmażyć, a potem wlać rosół. Dusić przez jakieś 5 ? 7 minut od czasu do czasu mieszając.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwy: połowa ziemniaków, masa mięsna i reszta ziemniaków. Na wierzchu posypać wiórkami masła i wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać około 40 minut.