Hasło zdrowa żywność to bardzo popularne w ostatnich czasach hasło. Określa się nim jedzenie wytwarzane w sposób naturalny, bez użycia sztucznych nawozów. Najlepiej, aby pochodziły z upraw ekologicznych. Uprawy nie powinny być położone w silnie zanieczyszczonym terenie, w pobliżu zakładów produkcyjnych lub przy drogach i autostradach.
Ważny jest również sposób wytwarzania zdrowej żywności. Powinna być przygotowana bez użycia środków konserwujących oraz różnych polepszaczy smaku, zapachu lub koloru. Zdrowa żywność wytwarzana w ten sposób to jest nie tylko zdrowsza, lecz także smaczniejsza. Dlatego dobrze zaopatrywać się w produkty u znajomego rolnika.
Najzdrowsza jest żywność przygotowywana samodzielnie, w domu. Wiemy wówczas, co jemy i jaki jest dokładny smak potrawy. Zdrowa żywność to jednak nie tylko domowe przetwory, czy własnoręcznie wypiekany chleb.
Zdrowa żywość są to przede wszystkim także żywność nieprzetworzona. Świeże warzywa, owoce są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pomimo, że nie da się całkowicie wyeliminować przetworzonej żywności, to warto pomyśleć o ograniczeniu jedzenia takich produktów do minimum.