Składniki:
4 filety z dorsza
8 plasterków boczku
Pół kilograma ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek zielonej pietruszki
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
Sok wyciśnięty z jednej cytryny
Sól, pieprz
Wykonanie:
Filety z dorsza umyć, osuszyć przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, na chwilę wrzucić do gorącej osolonej wody i podgotować (mają być lekko twarde).
Śmietanę wymieszać z resztą soku z cytryny, solą i pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na blaszce do pieczenia ułożyć warstwę ziemniaków i posypać częścią posiekanego szczypiorku i natki pietruszki, następnie ułożyć przygotowaną rybę, posypać resztą zieleniny i położyć połowę boczku, wszystko przykryć pozostałymi plastrami ziemniaków i pozostałym boczkiem. Wszystko polać sosem przygotowanym ze śmietany a na wierzch położyć jeszcze kleksy ze śmietany i zapiekać około 40 minut. Podawać z brokułami.