Wino, wina włoskie

0
157

Wina włoskie posiadają bardzo długą historię, winiarnie zakładali starożytni Grekowie. Wino włoskie zazwyczaj jest słodkie, istnieje wiele regionów winiarskich na terenie Włoch.

Już w czasach greckich obecne Włochy okrzyknięto krainą wina – Oenotria. Kraj ten należy do największych producentów i eksporterów win na świecie – udział winnic włoskich w światowej produkcji wynosi ponad 25%. Ponieważ Półwysep Apeniński charakteryzuje się zróżnicowanymi warunkami klimatycznymi i geologicznymi, każdy region słynie z własnego rdzennego szczepu.

Wśród regionów winiarskich Włoch można wyróżnić: Dolina Aosty, Piemont, Liguria, Lombardia, Emilia – Romagna, Veneto, Trentino – Alto Adige, Friuli – Venezia Giulia, Toskania, Umbria, Marche, Lacjum, Abruzja, Molise, Kampania, Apulia, Basilicata, Kalabria, Sycylia, Sardynia.

Ponieważ nie wszystkie wina (wino) włoskie oceniano na równym poziomie jakościowym, w 1963 r. wprowadzono system apelacji win. Najlepsze regiony oznaczono DOC i DOCG, jednak ze względu na zbyt rygorystyczny system ocen, w 1992 roku wprowadzono jeszcze dodatkowy wyróżnik dla regionów – IGT.

Do najważniejszych szczepów białych zalicza się Trebbiano, a także lokalne odmiany Ribolla Gialla, Catarrato, Inzolia, Fiano czy Verdicchio.

Sangiovese z Toskanii to niewątpliwie najciekawsza odmiana szczepów czerwonych. Interesujące są również słynne z regionu Piemont szczepy Nebbiolo i młode odmiany z tego regionu Barbera. Warto też zwrócić uwagę na coraz popularniejsze odmiany autochtoniczne, takie jak: Refosco, Primitivo, Nero d’Avola, Negroamaro lub Montepulciano.

We Włoszech produkuje się ponad 2000 rodzajów win, dlatego degustacja win włoskich może okazać się nieskończoną i pełną niespodzianek przygodą.