Dziś coraz częściej wybieramy się na Węgry. Głównie nad Balaton, ale warto także zwiedzić inne rejony tego pięknego kraju. Oraz oczywiście wypróbować węgierskie kulinaria. A co do nich należy? Oczywiście gulasz węgierski, zwierający paprykę, mięso i pomidory. Ponadto zupa gulaszowa, czyli gęsta zupa z mięsa wołowego. Następnie mamy langos, czyli pieczony na oleju placek. Pełni on rolę raczej przekąski niż obiadu. Będąc na Węgrzech musimy także spróbować koniecznie zupy rybnej, która bez względu na to, jaką odmianę regionalną spożywamy, zawsze będzie zawierała rybę, cebulę i paprykę. Podawana jest z chlebem. Warto także wypróbować, znane również u nas, węgierskie leczo. Inną potrawą charakterystyczną dla Węgier jest tokań. Co jeszcze warto wiedzieć? Oryginalnie potrawy węgierskie podawane są w czardach przy dźwiękach cygańskiej muzyki. Dzisiaj wiele restauracji oferuje nam tę możliwość, dlatego warto z niej skorzystać. Cygańskie skrzypce bez wątpienia dodadzą czaru naszej potrawie, a wieczór pozostanie nam w pamięci na długo.