Kuchnia Grecka jest pełna przystawek i sałatek. W sałatkach dominuje ser feta, świeże ogórki, liście mięty. Wszystko to jest zdrowe i orzeźwiające. Popularne mięsa do dań greckich to wołowina, wieprzowina, jagnięcina. Serwuje się np. wołowinę z makaronem lub duszona cielęcina z ziemniakami. Mięsne kulinaria wykorzystują często mięso mielone np. musaka, gdzie podstawowym składnikiem jest mięso mielone, ser żółty i bakłażany. Popularne są zapiekane warzywa z serem czy kaszami. Bogactwo owoców morza sprawia, że są bardzo często serwowane jako wykwintne dania. Można tu zjeść ośmiornice, kalmary, ryby, krewetki. Kolejnym produktem greckim jest oliwa z oliwek, którą dodaje się do wielu dań. Dominuje tu uprawa gajów oliwnych. Ser feta to również popularny produkt tego regionu. Bardzo ciekawym i smacznym serem jest ser solankowy półtwardy zwany halloumi, który dodaje się np. do sałatek. W Grecji nie obejdzie się bez smacznych, wykwintnych win. Grecy są narodem bardzo gościnnym, są biesiadnikami lubiącymi dobre jedzenie i wina.