Rolada z kurkami

0
145

kulinaria (11)Składniki:

1. 1,5 kilograma mostka cielęcego
2. 1 duży por
3. Pół szklanki białego półwytrawnego wina
4. 30 dag kurek
5. 2 łyżki bułki tartej
6. 3 łyżki masła
7. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
8. Suszony tymianek
9. Pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
10. Olej
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie opłukać i osuszyć. Natrzeć solą, sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki, na co najmniej godzinę.
Por przekroić wzdłuż na połowę, opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojony por i przesmażyć przez pół minuty. Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i pokroić na mniejsze kawałki; dodać do pora i smażyć 5 minut, oprószyć czarnym pieprzem. Po ostudzeniu wymieszać z jajkiem, bułką tartą oraz solą, tymiankiem i gałką muszkatołową.
Mięso posmarować farszem i zwinąć tworząc roladę. Związać nicią kuchenną i ułożyć na blasze; polać 3 łyżkami oleju i posypać tymiankiem. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 210 stopni Celsjusza; po pięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec około 75 minut podlewając, co jakiś czas winem.