Regionalne dania hiszpańskie

0
287

kulinaria (22)Kuchnia hiszpańska jest bardzo popularna, ponieważ jest bardzo różnorodna, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie, jest również bardzo zdrowa. Podstawowymi bowiem składnikami są ryby, owoce i warzywa, olej z oliwek, orzechy, sery, zioła. Klimat również sprzyja uprawom roślina i warzyw oraz hodowli zwierząt. Bliskość morza zapewnia stały dostęp do świeżych ryb i owoców morza. Kuchnia ta jest pełna bogactwa aromatów i smaków. Ryby np. podaje w różnej postaci, smażone, grillowane, gotowane, w towarzystwie ziemniaków i innych warzyw, sosów i sałatek. Każdy region kraju może pochwalić się własnymi kulinariami. Możemy wyróżnić kuchnię: galicyjską, katalońską, andaluzyjską, baskijską, kastylijską. Popularne potrawy krajowe to gazpacho, paella, tortilla. Posiłki spożywa się z winami. Często potrawy są proste wywodzące się z kuchni chłopskiej, w których dominują np. zupy np. z papryki, pomidorów, ogórków, oliwy, octu. Podróżując po Hiszpanii, warto nie tylko zwiedzać zabytki, ale również spróbować regionalne specjały.