Nieco gorzka i cierpka w smaku aronia wydaje się być coraz rzadziej spotykanym owocem na polskich stołach. Jej właściwości trudno jednak przecenić, bowiem naukowcy dowiedli, że ma działanie przeciwnowotworowe.
Aronia działa odmładzająco i przeciwdziała powstawaniu nowotworów
Warto zaznaczyć, że aronia jest pełna antyoksydantów, a to oznacza, że przeciwdziała oddziaływaniu wolnych rodników na organizm. Aronia zawdzięcza tą właściwość przede wszystkim antycyjanom, które występują jako naturalne barwniki w owocach takich jak bakłażany, winogrona oraz czarne pożeczki. W tej kategorii aronia znajduje się jednak na czele stawki; do tego owoce mają właściwości antyoksydacyjne, a to wiąże się z lepszym metabolizmem tłuszczów, wpływa dodatnio na układ krążenia, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i powstawaniu nadciśnienia tętniczego
Poza tym aronia wpływa pozytywnie na proces myślenia oraz szeroko rozumianą kondycję mózgu. Naukowcy potwierdzili także poprawę widzenia u pacjentów z wadami wzroku, a rozpuszczony sok aronii pomaga w gojeniu ran.
Ostatecznie eksperci wspominają, że aronia może działać także przeciwnowotworowo. Z ostatnich badań wynika, że zwierzęta, które miały dietę bogatą w aronię chorowały na nowotwory znacznie rzadziej niż pozostałe. Analizą nie byli do tej pory objęci ludzie, dlatego ostatecznie trudno stwierdzić, czy aronia zachowuje te same właściwości wobec nas.