O zdrowotnych walorach marchewki

0
133

Marchew jest na tyle popularnym i uniwersalnym warzywem, że przepisów na to, jak wykorzystać ją w kuchni jest już tysiąc. Dzisiaj chciałabym zaproponować pieczoną marchew. Najważniejszy jest tutaj wybór odpowiedniej marchwi, musi być ona naturalnie naprawdę słodka, by danie wyszło dobre, więc przed pieczenie bezzwłocznie należy spróbować surowej marchewki, by potem się nie rozczarować. Marchew należy obrać, umyć, przekroić wzdłuż, a następnie jeszcze pokroić na mniejsze kawałki. Taką marchew wyłożyć na papier do pieczenia lub folię aluminiową. Warzywo delikatnie posmarować oliwą i posypać bazylią, solą oraz ziołami prowansalskimi, można też wybrać jakąś inną, ulubioną, kompilację przypraw. Marchew pieczemy około dwadzieścia minut w piekarnik stawionym na sto osiemdziesiąt stopni, są to oczywiście orientacyjne dane, więc należy na bieżąco doglądać, czy warzywo nie jest już gotowe, powinno być delikatnie miękkie, ale nie całkowicie rozmiękczone. Marchew można podawać do ryżu z kurczakiem, może też pełnić zastępczą rolę sałatki do ziemniaków. To bardzo pożywne i zdrowe rozwiązanie, świetny dodatek do obiad czy kolacji, warto ją zrobić, bo marchew podczas pieczenia wydziela naturalnie słodkie soki.