Kwasy tłuszczowe Omega-3 przede wszystkim uważa się za niezbędne dla zdrowia i to jest aspekt najważniejszy. Należy jednak zawsze spożywać ich odpowiednie ilości w diecie, bowiem to jest istotny aspekt. Możemy je ewentualnie suplementować z preparatami dostępnymi bez recepty. Nie należy jednak takiej suplementacji prowadzić w dużych dawkach bez odpowiedniej konsultacji z lekarzem, bo mogą za sobą nieść działania bardzo niepożądane. Powinniśmy mieć tego świadomość, jeśli chodzi o kwasy omega 3. Znajdziemy ich najwięcej w rybach takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, halibut, sardynki, tuńczyk, śledź. A nawet inne owoce morza takie jak algi. Zawierają te kwasy także niektóre rośliny i warzywa, owoce. Warto tutaj w szczególności wspomnieć o siemię lnianym. awokado oraz soi. Kwasy omega generalnie zawsze należą do tych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. A to odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu, jak i również normalnego wzrostu oraz rozwoju. Mogą nawet zmniejszyć ryzyko choroby serca.