Składniki:
1. 10 jajek
2. Pół kilograma kurek
3. ? szklanki śmietany 30 %
4. 1 cebula
5. 2 łyżki masła
6. Pół szklanki zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
7. Kilka liści zielonej sałaty
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Grzyby starannie oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, osączyć na durszlaku, duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać odsączone grzyby i smażyć na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Jajka zmiksować ze śmietaną, przyprawić sola i pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Jeśli groszek jest mrożony lekko go obgotować w osolonej wodzie o odcedzić.
Masę śmietankową połączyć z grzybami, dodać zielony groszek i wymieszać. Całość wlać do foremki keksówki wyłożonej folią aluminiową, którą następnie wstawić do głębokiej blachy wypełnionej ciepłą wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec pół godziny.
Podawać na liściach sałaty pokrojone w plastry.