Kruszarka do lodu

0
176

Jak wybrać kruszarkę do lodu?

Zmiany klimatyczne są coraz bardziej widoczne. Szczególnie odczuwamy to latem, kiedy szukamy najróżniejszych sposobów na ochłodę. Wybierając zimne napoje musimy pamiętać o dodatku lodu, który podkreśli ich charakter. Przygotowując je możemy posiłkować się pomocnym urządzeniem.
Kruszarka do lodu to coraz bardziej popularne akcesorium nie tylko w restauracjach i barach, ale także w gospodarstwach domowych. Warto więc znać jej sposób działania.
Zadaniem kruszarki jest rozdrabnianie kostek bądź dużych kawałków lodu, które mogą zostać użyte do drinków, deserów czy bezalkoholowych koktajli.
Jej sposób działania jest banalnie prosty. Kostki bądź kawałki lodu trafiają do podajnika lub komory (w zależności od modelu), a ostre ostrza rozdrabniają lód na małe kawałki.

Rozróżniamy następujące modele:
-ręczne kruszarki do lodu – najtańsza opcja. Jej ceny zaczynają się już oj 50 zł. Wybór urządzeń dostępnych na rynku jest bardzo szeroki, przede wszystkim modele różnią się między sobą wielkością. Biorąc pod uwagę ich niewielkie wymiary idealnie sprawdzają się w gospodarstwach domowych, gdzie bezproblemowo można je przechowywać. Ręczne kruszarki mają jeden minus, nie można w nich przygotować większej ilości lodu;
-elektryczne kruszarki do lodu – rozdrabnianie lodu następuje poprzez wykorzystanie elektrycznego napędu. Mają one różną moc oraz wielkość, a uzyskany lód może być podany na różne sposoby. Wykorzystuje się je głównie w lokalach, ale nie ma żadnych przeciwwskazań, aby korzystać z nich w domach.