Kawa jest napojem cenionym przez wiele osób. Każdy kraj czy region posiada własny sposób picia tego trunku. Kulinaria to nie tylko dania ale również napoje bez, których nie możemy się obejść. Kawę sporządza się na wiele sposobów od tradycyjnego parzenia, po nowoczesne sposoby przygotowywania z udziałem rozmaitych ekspresów. Najbardziej znane rodzaje kaw to Arabica i Robusta. Kawę przygotowuje się na różne sposoby np. espresso, kawa po turecku ? parzona kilkakrotnie w specjalnym tygielku. Kawa mrożona popularna jest we Włoszech, kawa latte podawana ze spienionym mlekiem. Tradycyjny sposób parzenia kawy odbywa się w kawiarce. By kawa dobrze smakowała, powinna być dobra gatunkowo, przechowywana w szczelnych pojemnikach, gdy podajemy gorącą kawę możemy delektować się jej właściwym smakiem i aromatem. Kawa pobudza nasze myślenie i koncentrację, pomaga w tym kofeina zawarta w tym trunku. Należy zachować umiar w jej spożywaniu. Pije się ją dla przyjemności, do towarzystwa. Jest ceniona przez wiele osób.