SKŁADNIKI:
1. 50 dag dyni
2. Mała główka kapusty
3. 50 dag wieprzowiny (łopatka)
4. 3 strąki czerwonej papryki
5. 2 łyżki masła
6. 2 łyżki oleju
7. 3 szklanki bulionu z kostki
8. Zielona pietruszka
9. Cukier
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Mięso wieprzowe pokroić w grubą kostkę. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym płomieniu.
Oprószyć mięso solą i grubo zmielonym pieprzem, wlać szklankę bulionu i dusić pod przykryciem na małym płomieniu przez 40 minut.
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, głąb wykroić i poszatkować.
Dynię obrać, usunąć część z pestkami a resztę pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Warzywa dołożyć do mięsa, wlać resztę bulionu i dusić na małym płomieniu przez 20 minut. Następnie doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i octem winnym. Jeszcze chwilę dusić a następnie wymieszać z masłem i posypać zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem razowym.