KAPUSTA Z MIĘSEM

0
209

kulinaria (22)SKŁADNIKI:

1. Główka białej kapusty (1,5 kg)
2. 25 dag mięsa wieprzowego (może być łopatka)
3. 20 dag mięsa mielonego
4. Szklanka białego wytrawnego wina
5. 3 łyżki oleju
6. 2 cebule
7. 4 ? 5 cienkich plasterków słoniny
8. Kminek
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Kapustę oczyścić z wierzchnich liści włożyć na 15 minut do dużego garnka z wrzątkiem, osączyć i pokroić w cienkie paski (bez głąba).
Cebulę obrać i drobno posiekać. Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i zrumienić; mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę, dodać do cebuli wraz z mięsem mielonym i wszystko dokładnie usmażyć. Do mięsa włożyć kapustę, wlać wino i wszystko doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem; dodać kminek. Dusić jeszcze 15 minut. Po tym czasie odkryć, na wierzchu ułożyć plasterki słoniny i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 45 minut.