Składniki:
1. 30 dag mocno wędzonej kiełbasy
2. Pół główki kapusty
3. Pół pęczka włoszczyzny
4. 1 cebula
5. 1 ząbek czosnku
6. 1,5 szklanki bulionu drobiowego
7. 1 puszka pomidorów
8. 2 łyżki oleju
9. Suszony tymianek
10. Kminek
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć głąb poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa oczyścić, obrać, umyć i pokroić w kostkę; kiełbasę pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego cebule i czosnek, zeszklić. Dodać warzywa i przez chwile smażyć mieszając na dużym ogniu, dodać pokrojoną kiełbasę, wymieszać. Zalać bulionem, przykryć i gotować do miękkości (około 15 minut).
Pomidory z puszki rozgnieść i dodać do zupy razem z zalewą. Zupę przyprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.