GULASZ NA KWAŚNO

0
176

kulinaria (20)SKŁADNIKI:

1. 50 dag wołowiny zrazowej
2. 4 marchewki
3. 2 ? 3 strąki czerwonej papryki
4. 3 łyżki oleju
5. 4 cebule
6. 3 ziemniaki
7. 2 pomidory
8. 1 łyżka octu
9. Mielona papryka
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Cebule obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki pokroić w plasterki.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną wołowinę, marchewkę i paprykę. Dusić pod przykryciem około godzinę, a następnie dorzucić pomidory, ziemniaki, cebulę. Wymieszać, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieloną papryką; wlać ocet.
Dodać taką ilość wody, aby przykryła mięso z warzywami, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.