Kuchnia grecka jest bardzo ciekawa. Każdy prawie posiłek serwowany jest z przekąskami. Należą do nich sery, pasty, pieczywa. Przekąski musza mieć dostatecznie ostry smak. Popularne przekąski to kabaczki smażone, grecka feta, smażona papryka. Do sałatek i pieczywa podaje się sosy np. sos oliwno- cytrynowy, pomidorowy, sos czosnkowy. Znane kulinaria greckie to sałatki np. sałatka grecka z świeżych warzyw, oliwek i fety. Sałatki zawierają najczęściej świeże ogórki, mięte, jogurt, popularne są też sałatki z serem feta. Często są one podawane do dań mięsnych. Tradycyjnym przysmakiem są greckie placki ? pites, przypominające ciasto francuskie.
Zupy są również ulubionym daniem, przede wszystkim na bazie grochu, fasoli, soczewicy oraz mięs. Mięso w kuchni greckiej to : wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Popularnym daniem jest muskaka, przyrządzana na bazie bakłażanu, żółtego sera, mięsa mielonego. Bardzo popularnym greckim produktem spożywczym jest oliwa, którą dodaje się niemal do każde potrawy.