Charakterystyka białego, półwytrawnego wina
Dobre wino białe półwytrawne musi łączyć w sobie odrobinę nuty słodyczy z dojrzałym smakiem. Dzieje się tak ponieważ proces fermentacji pozostawia po sobie cukry. Wino te jest uznawane za zdecydowanie łagodniejszą wersję bardziej dojrzalszych smaków. Najlepsze półwytrawne białe wina znaleźć można w słonecznych regionach włoskich oraz hiszpańskich.
Białe wino jest wyszukanym i eleganckim dodatkiem do posiłków, dlatego też niezwykle często serwowane jest na bankietach lub uroczystościach jako aperitif.
Główna cechą białego wina jest niewielka ilość i zawartość cukru z moszczu winogron. Dzięki czemu wino te posiada mniejszą kaloryczność w porównaniu do półsłodkich i słodkich trunków.
Wino te posiada zdecydowanie orzeźwiający smak pobudzający apetyt, który czyni posiłek znacznie smaczniejszym i atrakcyjniejszym. Najlepiej komponuje się z owocami morza oraz rybami. Nie ma oczywiście przeszkód, aby podać je do pozostałych rodzajów dań.
Półwytrawne wino białe podajemy w odpowiedni sposób. Odpowiednie kieliszki umożliwią docenienie walorów smakowych trunku. Najczęściej używa się do niego wąskich oraz długich kieliszków przypominających wyglądem tulipana. Kieliszki te są węższe niż do czerwonego wina.
Idealna temperatura serwowania białego, półwytrawnego wina mieści się w zakresie od 8 do 12 stopni C.