SKŁADNIKI:
1. 40 dag gotowanego mięsa (z rosołu)
2. 1 strąk zielonej papryki
3. 1 strąk zielonej papryki
4. 1 strąk żółtej papryki
5. 2 zielone ogórki
6. 25 dag pieczarek
7. 3 ziemniaki
8. 5 ? 6 pomidorów
9. 2 cebule
10. Szklanka rosołu lub bulionu (z kostki)
11. 2 łyżki oleju
12. Ziele angielskie (mielone)
13. Zielona pietruszka
14. Cząber
15. Cukier
16. Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Ogórki obrać ze skórki, osuszyć i pokroić w kostkę. Pieczarki, oczyścić, opłukać, osuszyć; małe przekroić na pół, duże na ćwiartki. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Ziemniaki, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. W dużym płaskim naczyniu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać ziemniaki, paprykę i ogórki i chwilę podsmażyć, a następnie wrzucić pieczarki, wlać bulion i dusić wszystko razem 10 minut.
Dodać mięso i wszystkie przyprawy i dusić jeszcze pół godziny. Pod koniec dodać pomidory. Bezpośrednio przed podaniem posypać umytą, osuszoną i posiekaną zieloną pietruszką.