CIELĘCINA Z KUSKUSEM

0
222

Barmani na wesele (5)SKŁADNIKI:

1. 30 dag kaszki kuskus
2. 40 dag cielęciny bez kości
3. 2 -3 ząbki czosnku
4. 3 łyżki oleju
5. 10 dag suszonych moreli
6. 10 dag suszonych śliwek
7. 10 dag rodzynek
8. 10 dag migdałów
9. 2 kwaskowe jabłka
10. 2 łyżki masła
11. 2 łyżki miodu
12. Bazylia
13. Zmielone goździki
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do czosnku i mieszając obsmażyć ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić na małym płomieniu pół godziny.
Migdały, sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Suszone owoce namoczyć, osączyć i pokroić w paseczki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Owoce dodać do mięsa wraz z miodem, masłem i goździkami, wymieszać i dusić wszystko dalej na małym płomieniu.
Namoczyć kaszkę kuskus zalewając ją osoloną gotującą wodą (woda ma przykrywać kaszkę na około 2 centymetry powyżej poziomu kaszki).
Po 15 minutach kuskus połączyć z resztą potrawy i doprawić do smaku bazylią.