Składniki:
1. 1 kilogram brzoskwiń
2. Pół kilograma malin
3. ? kilograma cukru
Wykonanie:
Maliny dokładnie przebrać, opłukać i dokładnie osączyć na sitku.
Brzoskwinie umyć, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą; po trzech minutach odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Z brzoskwiń zdjąć skórkę, przekroić na pół i usunąć pestki. Odłożyć kilka najmniej dojrzałych owoców i przekroić je na ćwiartki. Resztę brzoskwiń przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody i przykryć; rozgotować je uważając, aby sienie przypaliły.
W płaskim, szerokim rondlu ugotować syrop z ? szklanki wody i cukru. Odszumować. Do wrzącego syropu dodać rozgotowane brzoskwinie, ćwiartki tych owoców i maliny. Gotować na małym ogniu aż dżem nabierze pożądanej konsystencji często mieszając.
Gotowy dżem włożyć do umytych i wygotowanych słoiczków, szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem aż do ostygnięcia.