Barszcz ukraiński

0
239

Pokazy barmańskie (5)Składniki:

1. Pęczek włoszczyzny z kapustą włoską
2. Pół szklanki białej fasoli
3. Pół kilograma buraków
4. 30 dag ziemniaków
5. 1 nieduża cebula
6. 1 litr bulionu
7. 1 łyżka przecieru pomidorowego
8. 1 szklanka kwasu buraczanego (lub 2 łyżki koncentratu buraczanego)
9. Pół szklanki 18% śmietany
10. 2 ząbki czosnku
11. Sok z cytryny
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Fasolę opłukać, namoczyć a następnie ugotować, odcedzić, wywar zachować.
Buraki wyszorować i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać, jednego odłożyć w całości, resztę zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zalać 2 szklankami wrzątku, odstawić na godzinę, odcedzić, wywar zachować.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę; włoszczyznę obrać, umyć zetrzeć na tarce a kapustę posiekać. Warzywa zalać rosołem i zagotować, dodać ziemniaki i kapustę; gotować do miękkości. Buraka pokroić w słupki, dodać do zupy wraz z wywarem z buraków; do zupy dodać także fasolę i wywar, w którym się gotowała i przecier pomidorowy, a także cebulę i czosnek. Chwilę pogotować razem, a następnie doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Śmietanę rozrobić kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka.