Na świecie jest wielu amatorów słodyczy. Występują one w wielu postaciach. Najprostsza forma to cukierki, ciasteczka. Słodkie kulinaria to również ciasta, desery, lody, puddingi. Amatorów łakoci jest bardzo dużo. Oczywiście w ich spożywaniu trzeba zachować umiar. Cukier, czekolada, miód to podstawa tych słodkich produktów. W wielu krajach słodkości popularne są pod różnymi postaciami. W Indiach np. popularna jest np. chałwa w różnych smakach, czy cukierki mirthaj. W Polsce lubiane są wszelkiego typu ciasta; makowce, mazurki, pierniki, sękacze, serniki. W Austrii najlepsze są ciasta jabłkowe i torcik Sachera. We Francji lubiane są tarty owocowe, suflety oraz creme bulle. Włochy są krajem słynącym z doskonałych deserów np. tiramisu, panna cotta, krem zabajone. W Stanach Zjednoczonych serwuje się dość proste i bardzo słodkie desery. Przepisów na pyszne słodkości jest wiele, wystarczy trochę chęci i odpowiednie składniki. Najlepiej zaczynać od prostych i przepisów, z czasem osiągniemy upragnione umiejętności.